Публикувано от на 01/02/2017 - 20:34:38

2 518 Няма коментари

Мистериозната линия на Св. Архангел Михаил

Той е главният Архангел. Името му означава “Кой е като Бог?“ и олицетворява викът на победата на Архангела, докато гони дявола. Той е небесният Вергилий, който води човечеството към еволюция в момент, в който има голяма нужда от скок на колективното съзнание. Говорим за Архангел Михаил. Апокалипсиса (Oткрoвениетo нa cвети Йoaн) го представя като този, който ръководи всички ангели в битката срещу Луцифер, адският змей.
Свети Йоан в книгата Откровение:
12:7 И стана война на небесата: Излязоха Михаил и неговите ангели да воюват против змея; и змеят воюва заедно със своите ангели;
12:8 обаче, те не надвиха, нито се намери вече място за тях на небето.
12:9 И свален биде големият змей, оная старовременна змия която се нарича дявол и сатана, който мами цялата вселена; свален биде на земята, свалени бидоха и ангелите му заедно с него. (от www.biblia.w-bg.net)

Михаил е единственият, освен Бог, който може да победи дявола и мисията му никога няма край. Битката, според църквата, продължава и днес. Редица свещени места посветени на Св. Архангел Михаил, въоръжен с меч, изглежда са построени, точно за да ни предпазват от това зло. Какво означава да проследим стъпките на един Архангел? Всички тези места, изглежда създават един поразителен дизайн. През вековете Архангел Михаил е почитан от кралете и от най-високите религиозни служби. Считан е за „отмъщението на Бога“, но също така е вестител (agghelòs (άγγελος)) – ангел – вестител, посланик) на тъмните пророчества, които пряко засягат бъдещето на Църквата, на Европа и може би цялото човечество.

Изглежда има път, който свързва някои от местата за поклонение на Св. Архангел Михаил. Едно мистериозно подравняване. Дълга, въображаема, права линия, която прекосява Европа и обединява тези свещени места, посветени на него. Започва от Skellig Michael (Скелиг Майкъл), Ирландия, минава през Mont Saint Michel (Мон Сен Мишел), Нормандия, Франция, продължава през Sacra di San Michele (Сакра ди Сан Микеле), Вал ди Суза, Пиемонт, Италия, след това Monte Sant’Angelo nel Gargano (Монте Сант’Анджело), Пулия, Италия и завършва в Pool of Bethesda, Йерусалим (Израел) – Къпалнята на Витезда “дом на благодатта” (милосърдието), където, според традицията, Архангел Михаил е изцелявал болните.

Евангелието на Йоан гласи: “Защото един ангел слизаше в определено време в къпалнята и раздвижваше водата; тогава, който влезеше първи, след раздвижването на водата, се излекуваше от каквато и болест да беше болен.“ (Йоан 5:4). Мистериозното пътуване преминава една дълга, духовна, права линия, която изглежда свързва свещените паметници и се нарича “ley-line“. Тези линии са заредени с особена енергия, която идва от земята. Тази, която очертава местата за поклонение на Св. Михаил се нарича “Михаилска линия“ и започва от Sceilig Mhichíl, което на галски означава “Камък на Михаил“, малко ирландско островче. Манастира на това островче е достъпен само за 12 посетители на ден. Любопитно е да се знае, че трите места за поклонение на Архангел Михаил в Европа, се намират на точно 900 км. един от друг, по тази ley-line – Мон Сен Мишел в Нормандия, Франция, Sacra di San Michele в Пиемонт, Италия и Monte Sant’Angelo в Пулия, Италия. Михаилската линия представлява белег, оставен от меча на Свети Михаил, който ранил Сатана, преди да го тласне в подземния свят. Събирайки точките на виденията на Св Михаил се получава права линия. 

Mont Saint Michel е иконата на Нормандия. Според древен ръкопис, през 709 г., земетресение и цунами унищожили древната свещена гора на друидите, която обкръжавала планината, оставяйки я сама насред морето. През същата година се появил Архангел Михаил, на Оберто, епископа на Авранш и поискал да бъде построена църква посветена на него на тази планина. Епископът пренебрегнал на 2 пъти молбата на Архангела и на третия път Св. Михаил положил огненият си пръст върху главата на Оберто. Днес, все още се съхранява перфорирания череп на Св. Оберто (Saint Aubert) в катедралата на Авранш. За 12 века, достъпът до планината е отнел живота на много поклонници, защото сигурен път е построен чак през 1877. Приливите надхвърлят 12 м., според една народна поговорка, достигат бреговете със скоростта на галопиращ кон. Дори и днес е опасно да се разхождаш в околностите на планината, без експертен водач, заради приливите и многобройните плаващи пясъци. В действителност, оригиналното име на планината е “Mons Sancti Michaeli in periculo mari“ (…в опасност от морето).

Sacra di San Michele се намира на територията на община Сант Амброджо, в провинция Торино, на 40 мин. с кола от Торино. То е уникално в света място. Намира се на Хълма Pirchiriano (Пиркиряно), който е на входа на Вал ди Суза. Легендата разказва, че Архангел Михаил помолил Джованни Винченцо (бивш епископ на Равена), да построи храм, посветен на него. Отшелникът, обаче, сгрешил планината и Св. Михаил решил да премести всичките необходими за построяването му материали върху планината Пиркиряно. Според народната памет, небето било пресечено от пламъци и огнени сфери, които осветявали крепостта. Планината първоначално наричана Поркиряно, посветена на отглеждането на свине (итал. porco), станала Пиркиряно от груцкото pir (огън). Огънят изпратен от Архангел Михаил.

Третият храм от Михаилската линия е Monte Sant’Angelo nel Gargano, Пулия. 29 септември 493 г., в предната част на обикновена пещера в Гаргано, епископът на Сипонто освещава против волята си една църква, посветена на Св. Архангел Михаил. Принуден бил да го направи, защото един бик стоял на входа на пещерата от дни и стрелите, които хвърляли срещу него не успявали да го повалят. Самият Св. Михаил се появил на епископа и му казал, че пещерата има чудодейна сила. Който влезе, може да му бъдат простени греховете. Припомням, че тайственото покаяние (изповед), се ражда чак след 722 години, през 1215, с Латеранския Съвет. Monte Sant’Angelo е най-важният храм посветен на Архангела, заради впечатляващото му появяване пред епископа. Дестинация за пилигрими (поклонници) от цяла Европа. По стените на пещерата има надписи, оставени от пилигрими, на всички древни европейски езици. Точките на Михаилската линия, според легендата, изглежда са отбелязани директно и с висока точност, от самия Архангел. Нещо като невидима нишка, която минава през голяма част от Европа и сякаш я защитава.

Храмове в България посветени на  Архангел Михаил

 

Публикувано в: Духовност

Коментари