Публикувано от на 27/05/2014 - 17:33:03

1 081 Няма коментари

Аура

Някои снимки, направени със специални методи показват загадъчна светлина, която заобикаля предмети и живи същества. Мнозина тълкуват тази „аура“, като духовна енергия, която прониква във всичко, което съществува във Вселената,  други смятат, че това е тривиален ефект от физическите свойства на телата: в края на краищата не е ли едно и също нещо?

aura Aura: Lenigma dellenergia che circonda cose e persone

Аурата се смята за едно финно поле на светлинна радиация (невидима за човешкото око) която заобикаля и одушевява всички живи същества (хора, животни и растения) подобно на пашкула на гъсеница, толкова, че да оцелее при разпадането на биологичния живот на съществото, на което принадлежи.

В древността аурата е смятана за светлина, реална или символична, която се намира около главата или тялото на видни личности като светци и харизматични лидери.

Съществуването на аурата се смята за реално от много хора от различни култури, древни и съвременни, както и изобразяването на човешки тела обвити в ярки яйцевидни ореоли, от които дори би било възможно да се разбере евентуално болестно състояние на тялото.

Имайки в предвид, че аурата се смята за отражение на мислите и намеренията на човека, отразява също и всяка дисхармония и хаотично поведение, които могат да доведат до заболявания, способни да се прехвърлят постепенно от духовно ниво към материално.

Връзката между психиката и болестта е известна още от предмодерните култури, при които лекарят бил също и свещеник. Дисхармонията между душата (която се разбира като форма или модел, който човек е призван да постигне) и психиката, се изразява като фрактура на финното поле, което може да варира от просто изтъняване до един вид дупка в аурата, често с тъмен цвят. Дупките в аурата водят до изтичане на енергия и обикновено се преживяват като изтощение и изчерпване.

Но какво казва науката относно аурата? Според скептиците съществуването на аурата се разглежда само в контекста на мита и парапсихологията, тъй като няма научни доказателства в подкрепа на тези вярвания. Но това наистина ли е така?

20140515 18 45 05 2CCX Aura: Lenigma dellenergia che circonda cose e persone

Привържениците на съществуването на духовна енергия, която прониква във всичко, което съществува във Вселената, се основават на експериментите проведени през 1939 от Semyon Davidovich Kirlian – руски учен, изобретател и фотограф.

По време на ремонт на генератор за високо напрежение, Kirlian е бил ударен от електрически разряд с високо напрежение, но с нисък интензитет (около 0,1 A, така че не е вредно), достатъчен за да се създадат малки ореоли от светлина, които светели около пръстите му и електродите на генератора.

Страстно посветен на проучванията за високото токово напрежение, на своя предшественик Nikola Tesla, за по-нататъшно разследване на феномена му дошла идеята да се опита да улови блясъка върху фотографски филм.

Първите фотографирани предмети били монети, след това опитал да снима ръката си. След като направил теста, Kirlian забелязал, че върху филма, около пръстите на сниманата му ръка се появили следи от светлина, които се дължали на жизнената аура, тоест на предполагаемата невидима енергия на живите същества.

В последствие Kirlian включил в изследванията и жена си Valentina. Двойката продължила своите експерименти в частна лаборатория. Сред най-значимите експерименти е този с две листя, едното здраво, другото болно, чиито снимки показали около здравото листо, това което той определил като ярка аура и друга матова около болното листо.

Привържениците на ефекта Kirlian поддържат една теза, която ако бъде подкрепена от академичния научен свят може да има значими последици за превенция на болестите. Те вярват, че присъствието на една редовно гладка аура е знак за добро здраве, до като назъбената аура звучи като предупредителен звънец за здравословното състояние на анализирания обект. Дори и цвета на аурата се отразявал както на здравето на човека подложен на изследване, така и на психическото състояние.

20140515 18 45 60 S8F3 Aura: Lenigma dellenergia che circonda cose e persone

Как да тълкуваме ефекта Kirlian?

Както се случва често, когато се говори за явления между физическия видим свят и невидимия (което по неизвестни причини все още се смята от някои за привилегия на духовното или езотеричното) така също и за ефекта Kirlian съществува една група от привърженици и друга от противници. Много учени извършват експерименти върху аурата, резултатите от които, обаче изглежда само затвърждават мнението на другите.

Сред скептиците е д-р Terence Hines, професор по психология в Peace University в New York, според който аурата е причинена от влагата, която заобикаля обекта.  “Живите неща са влажни. Когато ток преминава през жив обект, той произвежда  йонизиращ газ около фотографирания обект.“

Според MIT Technology Review някои форми на бактериален живот и други видове клетки използват високо-честотни електромагнитни вълни да общуват и да складират енергия. Според някои изследователи, тази опция би позволила на бактериите и вирусите да ударят клетките на тялото и да го повредят.

Д-р Victor Stenger, University of Colorado, разкритикува тази теория, наричайки я „творческо обяснение“ на аурата. По негово мнение, сиянието възприето в образите има нещо общо с температурата на телата: „резултат е от случайни движения на всички заредени частици, при повишаване на температурата започва да се вижда аурата“

Д-р Gary Schwartz, професор по психиатрия и психология, първо в Yale и след това в Университета на Аризона и д-р Katherine Creath, професор по оптични науки в Университета на Аризона провели проучване относно биофотони в растенията, свързано с изследването на аурата.

Двамата изследователи са направили и изследвали хиляди снимки в течение на две години, откривайки, че със здравите тъкани е свързано едно видимо увеличение на биофотони, до като при повредените може да се наблюдава нетен дефицит на биолуминесценция.

Schwarz и Creath предполагат, че биолуминесценцията е ефекта на един вид енергия, която растенията използват за да комуникират помежду си. Действително ефекта се появил по-силно когато растенията били в непосредствена близост едно до друго.

20140515 18 45 48 6EYB Aura: Lenigma dellenergia che circonda cose e persone

В обобщение на историята и техниките, използвани за фотографиране на аурата John D. Zakis от Monash University, Австралия, обяснил, че болестите преди да се проявят във физическото тяло, в която и да е диагностицируема форма, възникват при нарушен модел на аурата, което изглежда е повлияно от деня и нощта, от космическите смущения като слънчеви изригвания и психологическите състояния на стрес. Най-светлите точки от човешкото тяло съответстват на тези, известни за прилагането на акупунктура.

  Как да открием цвета на нашата Аура
  Значение на цветовете на аурата
  Душите индиго: Разбери кой си и каква е твоята мисия

 

Публикувано в: Аура, Духовност

Коментари