Публикувано от на 27/04/2016 - 19:58:20

580 Няма коментари

Има ли клетъчна памет сърцето?

 
Един пациент с трансплантирано сърце развил неутолима жажда за нездравословна храна, наследена от своя донор.
24 годишния David Waters приел сърцето на 18 годишния Kaden Delaney, който изпаднал в мозъчна смърт след автомобилна катастрофа. Преди трансплантацията, пациента не обичал изобщо един пръстеновиден чипс с вкус на хамбургер, който се оказал любим всекидневен навик на донора. Той установил, че всичко започнало след операцията и останал изумен, когато семейството на починалото момче му разказали за тази негова особеност.
 
Учените казват, че има поне 70 документирани случаи на пациенти, които след трансплантация отразяват характеристики на техния донор.
 
Друг удивителен случай е американеца Sonny Graham, който получава сърцето на Terry Cottle, който се самоубил, прострелвайки се в главата. След трансплантацията през 1995 г., Graham се срещнал с вдовицата на донора си – Cheryl, влюбил се в нея и се оженили.
12 години по-късно Graham взел един пистолет и се прострелял в гърлото, оставяйки вдовицата Cheryl да скърби за втори път, за съпрузите, които споделяли едно и също сърце.
 
В друг случай, 8 годишно момиченце получило сърцето на убит 10 годишен и започнало да има ужасяващи сънища с човека, който убил донора ѝ. До тогава убиеца не бил заловен, но спомените от съня на момичето били толкова точни, че полицията била в състояние да проследи убиеца и той бил осъден.
 
Въпреки многото “доказателства“ по темата, експерта по трансплантация Jeremy Chapman, казал, че “Не съществува основа за такова твърдение“.
“Има толкова много фантастика около трансплантациите“.
 
Но други изследователи казали, че явлението познато като “клетъчна памет“ не се ограничава само до тези, получили нови сърца.
 

 
памет сърце трансплантация
Dr. Pearsall, американски кардиолог, събрал случаите на 73 пациенти с трансплантирани сърца и 67 на реципиенти на други органи и ги публикувал в книгата си “The Hearts Code“.
Следната е извадка от книгата му, на един случай, за който разказва:
 
“Claire Sylvia развива желание за пилешки хапки и зелени чушки.
На 29.05.1988 г. американката Claire Sylvia получава сърце чрез трансплантация в болница в Йейл, Кънектикът. Казано ѝ било, че донора е 18 годишен младеж от Мейн, който току що загинал при катастрофа с мотор. Скоро след операцията си, тя изпитвала слабост към бирата, която преди това не обичала особено.
По-късно тя наблюдавала неконтролируемо желание да яде пилешки хапки и започнала да посещава известна верига ресторанти. Започнала също да яде зелени чушки, които не харесвала особено преди това. Започнала да се държи по агресивен и буен начин след операцията. Имала повтарящи се сънища с мистериозен мъж на име Tim, който чувствала, че е донора на сърцето ѝ. Потърсила некролози във вестниците, публикувани в Мейн и успяла да разпознае младия мъж, чието сърце получила. Името му наистина било Tim. След посещение на семейството на Tim, тя открила, че той много обичал пилешки хапки, зелени чушки и бира. Тези преживявания са документирани в книгата ѝ “A Change of Heart“.

Коментари