Публикувано от на 26/06/2014 - 23:07:54

1 138 2 коментара

Невероятна пространствено-времева аномалия в Gold Hill, Oregon

В Орегон (САЩ), на югозападен хълм в близост до Голд Хил, има кръгла площ от около 165 метра в диаметър, в която се случват странни явления, превърнала се в основна туристическа дестинация, откакто е открита публично през 1930 година. Например, на някои места във вътрешността на този “вихър“ компасите имат необичайно поведение и хората на крак, в спокойна позиция, се люлеят напред назад с интервал от 22 секунди. Най-забележимия ефект е този на очевидните промени в размера на обекти и хора.

В някои райони на вихъра, когато двама души са поставени един срещу друг на едно и също ниво и по дължината на север – юг, всеки човек е по-нисък от лявата страна в сравнение с когато е от дясната. Забелязват се и изправени метли и топки, които изкачват сами терена. Вихърът е класифициран като мистериозна точка, където някои закони на физиката са временно спряли в резултат на сливане на магнитни полета. Легендата разказва, че индианците в района, считали това място за „забранена земя“, защото конете им, както и други животни, отказвали да влязат.


Геолога Джон Листер, който пристигнал в района през 1920 г., бил толкова шокиран от това, което е видял, че останал там до края на живота си правейки всякакви тестове. Листер проучвал зоната почти 40 години, твърдял, че има кореспонденция с Айнщайн по темата и са направени някои важни открития. Това, което е открил, никой никога няма да разбере защото той изгорил всичките си бележки преди смъртта си, която настъпила през 1959 година.

Светът все още не е готов за това, което се случва тук, казал той.

 


 Мистериозната къща “Oregon Vortex“

Oregon-Vortex

Сигурно не всеки от вас е чувал за известния феномен “Мистериозната Къща“ (House of mystery), става дума за къща построена в Gold Hill, Jackson County, Oregon. Къщата, за която говорим датира от 1904 г. и е била използвана от една компания за извличане на злато от зоната, след като я изоставили била използвана като склад, след това като училище и накрая пак като склад. Явлението започнало малко след това, една нощ на 1907 г., стария собственик дошъл както всяка сутрин и с изумление открил къщата си напълно променена. На пръв поглед изглеждало, че къщата и терена около нея били пострадали при земетресение, но собственика веднага разбрал, че нещо не е наред защото терена и дърветата наоколо били невредими, следователно явлението засяга само къщата. През следващите години много учени опитали да си обяснят явлението, но без резултат, до такава степен че теориите са много, но на практика нито една не е успяла да потвърди каквото и да било, с изключение на факта, че не съществува научно обяснение, което да обяснява странната мистерия. От 1930 г. се е превърнала дори в една от най-важните атракции в Америка, дори и днес може да се посети, 7 дни в седмицата, плащайки $ 7. Благодарение на Джон Листер, геолог, минен инженер и физик, който е развил зоната от 20-те години до откриването на обекта през 30-те години. До неговата смърт през 1959 геолога е провел много документирани експерименти. Роден е в Алва, Шотландия 30 април 1886. Един аспект, който ме озадачава- че животните не могат да влязат в къщата е очевидно, но дори в зоната, казват за сигурност или може би защото животните усещат това, което ние не можем. В къщата има абсурдни явления, например ако сложим метла на пода тя стои права без да пада, ако поставим една дъска във вертикално положение и сложим топче от какъвто и да е материал, то се изкачва нагоре.

oregon vortex

Често на това място, слепите казват, че виждат сенки, които вървят до тях, усещат сенки на животни, които тичат към гората, същото важи за глухите, които казват, че чуват хора говорещи на непознати езици.
Oregon Vortex ще остане със сигурност загадка, но разкриването на мистерията е все още далеч.

В телевизионния сериал The X-Files от 1999 г. има един епизод, посветен на този феномен.

oregon vortex

oregon-vortex-sketsa_tour

 ms3

 

 

източник

Публикувано в: Необяснимо

Коментари