Публикувано от на 09/10/2014 - 05:46:27

985 Няма коментари

Университета в Саутхемптън е провел изследване на 2000 пациенти страдащи от спиране на сърдечната дейност, за да се изследва нивото на информираност на хората, които са умрели клинично.

учени доказаха живота след смъртта

живота след смъртта

Възможността животът да продължава след последния дъх е широко разглеждана материя, често осъждана с отворен скептицизъм. Преживяванията докладвани от хора, щастливи че могат да ги разкажат, като цяло се определят като халюцинации, дължащи се на тежкото физическо и психическо състояние. От последните дни е обаче, публикуването на едно английско проучване, което доказвало поддържането на определена степен на съзнание от хора в сърдечен арест.

 

Съзнателни преживявания при спряло сърце

За четири години изследователите от Университета в Саутхемптън са разгледали случаите на 2060 човека, всички жертви на сърдечен арест, в 15 болници разпръснати между Великобритания, Америка и Австралия. Според данните, с които разполагат английските учени, около 40% от оцелелите са описали съзнателни преживявания, изпитани до като сърцето им било спряло да бие. В цифри, от 330 избегнали смъртта, 140 разказали, че са останали от части в съзнание по време на реанимацията.

 

Излизане от тялото, наблюдавайки го

Единичен е случаят на един 57 годишен социален асистент от Саутхемптън, който разказва че е напуснал тялото си и е присъствал на процедурата по реанимация от медицинския екип, от един ъгъл на стаята, в която бил хоспитализиран. Човекът, макар и сърцето му да е спряло в продължение на три минути, разказал подробно действията на лекари и медицински сестри, дори си спомнил звуците БИП на медицинското оборудване. Детайлът, който привлякъл вниманието на изследователите е, че човекът си спомнял звука излъчван от конкретно устройство, програмирано да излъчва звукови сигнали на всеки три минути. „Този човек описа всичко, което се случило в стаята – каза Сам Парния, ръководител на проучването – но най-важното нещо е, че си спомнял, че е чул два БИП. Това ни позволява да разберем колко дълго е продължило това негово преживяване.“

 

Чувство на мир и ярка светлина

Другите свидетелства са по-скоро еднакви по съдържание. Един пациент от 5 е имал необичайно чувство на мир и около една трета от оцелелите 330 са наблюдавали едно забавяне или ускоряване на времето. Някои си спомняли силна светлина подобна на светкавица или на ярко слънце, а други разказвали за чувство на страх от удавяне или завличане в дълбоки води. Накрая, 13% от реанимираните си спомняли извънтелесни преживявания и повишаване на сетивните възприятия.

Сам ПарнияСам Парния

На границите на смъртта

Сам Парния е специалист по анестезия и интензивно лечение, в момента ръководител на Интензивното отделение и директор на Изследователския Отдел по Реанимация в училището по медицина на Университета Стони Брук в Ню Йорк. Считан е за един от водещите световни експерти в областта на смъртта, връзката ум-мозък и преживявания на границите на смъртта. От 2008 година Парния е част от проекта Осъзнаване, международно изследване спонсорирано от Human Consciousness Project  което е подкрепено от 25 болници между Европа и Северна Америка. Целта на проекта е да се провери дали възприятията докладвани от пациенти, които са оцелели след сърдечен арест могат да бъдат доказани.

 

Коментари