Публикувано от на 04/04/2017 - 20:31:04

306 Няма коментари

Event Horizon Telescope

Астрономи ще надникнат в Черна Дупка за пръв път с Event Horizon Telescope

www.eventhorizontelescope.org

Откакто е споменато за пръв път от Джон Мичъл в писмо до Кралското общество през 1783, черните дупки са пленили въображението на учени, писатели, режисьори и други творци. Може би част от изкушението е, че всъщност никога не сме “виждали“ тези загадъчни обекти. Но това може би е на път да се промени, тъй като международен екип от астрономи, свързва множество телескопи на Земята, с надеждата да направи първата по рода си снимка на черна дупка.

Черните дупки са зони в пространството, в които силата на гравитацията е толкова силна, че нищо (дори светлината) не може да избяга. Съществуването им е предсказано математически от Карл Шварцшилд, през 1915 г., като решение на уравнения породени в Теорията за относителността на Алберт Айнщайн.

Астрономите имат косвени доказателства в продължение на много десетилетия, че свръхмасивни черни дупки (от един милион до един милиард пъти по-масивни от нашето Слънце), лежат в сърцата на масивни галактики. Причината е, че могат да видят гравитационното притегляне, което оказват върху звезди, кръжащи около центъра на галактиката. Когато се препълнят с материали от заобикалящата ги галактическа среда, те изхвърлят забележими снопове или струи от плазма, със скорост близка до тази на светлината. Миналата година, експеримента на LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) е предоставил още повече доказателства от известно откриване на вълни в пространство-времето, причинени от две средни по маса черни дупки, които са се слели преди милиони години.

Но докато сега знаем, че черните дупки съществуват, въпроси, свързани с техния произход, еволюция и влияние във Вселената остават в челните редици на съвременната астрономия.

Улавяне на малка точка в небето

На 5-14 април 2017 г. екипа на Event Horizon Telescope се надява да тества основните теории на физиката на черните дупки, опитвайки се да направи първата по рода си снимка на хоризонта на събитията (точката, от която теорията предвижда, че нищо не може да избяга). Свързвайки заедно глобален набор от радиотелескопи, за да образува еквивалент на гигантски телескоп с размерите на Земята, (използвайки техника позната като Very Long Baseline Interferometry and Earth-aperture synthesis) учените ще надникнат в сърцето на нашата галактика Млечен Път, където се спотайва черна дупка, 4 милиона пъти по-масивна от нашето Слънце – Стрелец А.

Event Horizon Telescope

Астрономите знаят, че има диск от прах и газ, обикалящ около черната дупка. Пътят на светлината от този материал, ще бъде изкривен в гравитационното поле на черната дупка. Неговите яркост и цвят също се очаква да бъдат променени по непредвидим начин. Това, което астрономите се надяват да видят с Event Horizon Telescope, е по-скоро е ярка форма на полумесец, а не диск.
Може дори да видят сянката на хоризонта на събитията на черната дупка на фона на този ярко блестящ въртящ се материал.

Антенната система свързва девет станции, обхващащи цялото земно кълбо, някои отделни телескопи, други колекции от телескопи – в Антарктика, Чили, Хавай, Испания, Мексико и Аризона. „Виртуалния телескоп“ е в процес на разработване в продължение на много години и технологията е била тествана. Въпреки това, тези изследвания първоначално са показали ограничена чувствителност и ъглова разделителна способност (резолюция), което е недостатъчно за изследване на слоевете, необходими за достигане до черната дупка. Но добавянето на нови чувствителни масиви от телескопи, включително Atacama Large Millimeter Array в Чили и South Pole Telescope, ще придаде на мрежата необходимият силен тласък.

стрелец а

www.space.com

Коментари