Публикувано от на 30/03/2017 - 02:36:29

752 Няма коментари

Контакт с извънземни

10 закона, правила и норми за контакт с извънземни

Хора, които говорят сериозно за съществуването на извънземни, обикновено са считани за малко “ненормални“. И все пак, тъй като хората изследват все-повече вселената, някои държавни агенции, като ООН и Конгреса на Съединените щати, са помислили, че е благоразумно да се въведат официални разпоредби, в случай че бъде открит извънземен живот. Дали извънземните ще решат да направят контакт със Земята, или астронавтите ще попаднат на извънземни цивилизации, ето 10 правила, които трябва да се вземат под внимание, за да се избегнат глоби, затвор или други сериозни санкции.

10. Астронавтите трябва да бъдат поставени под карантина, при връщане от Космоса

Конгреса на Съединените Щати е приел Закона за излагане на извънземен досег през 1969 г. Законът гласи, че всички астронавти, които се връщат от пътувания в космоса, трябва да се поставят под карантина за период от време, за да се гарантира, че те несъзнателно (или съзнателно) не връщат никакви извънземни форми на живот. Приет е малко преди мисията Аполо 11. НАСА нямала предвид толкова малките зелени човечета, колкото микроби, които никога преди не са идвали на Земята и могат да предизвикат епидемия.

Странно, но този закон е бил разбран погрешно от някои, които вярвали, че закона забранява на американците да влизат в контакт с извънземни. Законът бил отменен през 1977 г., след като няколко успешни космически мисии на НАСА показали, че астронавтите не носели обратно замърсители от космоса. Въпреки това, хората все още публикуват с гняв в интернет, оплаквайки се колко нечестно е, че е забранен контакта с извънземни и изискват закона да бъде отменен. Някой трябва да им предаде добрата новина, че е отменен от десетилетия.

9. Извънземния живот трябва да бъде докладван на ООН веднага

През 1967 г. ООН е създала Договор за Космоса (Договора за принципи, ръководещи дейността на държавите по изследването и използването на космическото пространство, включително Луната и другите небесни тела). Първоначално е подписан от Русия, Великобритания и Съединените щати, но вече е подписан от над 125 страни.

Член 5 от Договора за Космоса гласи: “Държавите от договора, трябва незабавно да информират останалите държави, участващи в договора или генералния секретар на ООН, за всеки феномен, открит в космоса (…) който може да представлява опасност за живота или здравето на астронавтите.“
Това, естествено, включва и откриването на извънземни.

През 2011, директора на Службата на ООН по въпросите за космическите пространства – United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA), Mazlan Othman, изнесе реч, в която твърди, че преди да се влезе в контакт с извънземни, Земята трябва да има системи, за да се справи със взаимодействието. Това, широко разпространило доклади, че Othman е назначена от ООН като “извънземен посланик“.  Тя отрекла докладите.

Независимо от това, заради Договора за Космоса, от ООН ще са първите, които знаят дали астронавтите са срещали някога извънземен живот.

8. Правила за първоначален контакт с извънземни

С наблюдението на течна вода на повърхността на Марс, вероятността там да има живот, се е увеличила. Договора за Космоса забранява възможното заразяване на извънземен живот от хора и човешки технологии. Всяко място с течна вода е считано за “специална област“, със специални правила за проучване на този район. Други “специални области“ включват места с вулканична дейност или пещери.

Ето защо роувърите на НАСА не са отишли да правят снимки на течната вода на Марс, въпреки вълнението, което съществуването ѝ е предизвикало. Роувърите не отговарят на стандартите за стерилизация, за да са считани за безопасни за изпращане на мисия за събиране на данни, в зони, където може евентуално да има форми на живот.

Хората също не трябва да ходят до тези зони, преди да се направят първоначални проучвания от стерилни роботи. Но тъй като няколко компании, включително НАСА, Space-X и Mars One придвижват напред плановете си да пратят хора на Марс, възниква въпроса: Ще спазят ли хората правилата да стоят далеч от място, което може да държи най-голямото откритие на нашето време?

Което ни води до следващият закон…

7. Морски закон за космически колонизатори

Според Договора за Космоса на ООН, никой човек или народ не може да притежава част или цяла планета, тъй като те са на “цялото човечество“. Тъй като различни народи работят по дългосрочното обитаване и евентуално колонизиране на Марс, въпроса става: Какви закони се прилагат на Марс за изселниците (които след това са станали извънземни) ?

ООН има декларация за това. През 1962 г. ООН е приела Декларация за правните принципи за дейността на държави в изследването и използването на космическото пространство, която гласи, че всеки, който изпраща ракета в космоса ще запази юрисдикция над нея и хората в нея. Точно както членовете на екипаж в международни води, екипажа на кораба на Марс ще трябва да следва правилата на страната, която е изпратила кораба. Например, астронавтите на НАСА ще трябва да следват още законите на САЩ.

6. Извънземните също са хора

През 1953 г. американският адвокат и бивш вице-президент на Международната федерация по астронавтика Andrew Haley публикувал статия, в която обсъждал идеята за третиране на извънземните така, както всеки човек би искал да бъде третиран, въпреки факта, че те идват от някъде другаде.

Тази идея на Златното Правило, разширена за да включи извънземния живот, станала известна като “метазакон“. Този закон бил по-късно разработен от австрийския адвокат Ernst Fasan. Той го разширил за да включи три основни принципа:

  1. Хората не трябва да вредят на извънземните;
  2. Извънземните и хората са равни;
  3. Хората трябва да осъзнаят желанието на извънземните да живеят и да имат безопасно пространство за живот.

С други думи, не приемайте подхода на Уил Смит във филма “Денят на независимостта“, удряйки извънземен в лицето.

5. Астронавтите са пратеници на човешката раса

ООН с всичките им правила за космическо изследване, не са забравили старата поговорка: “Никога няма да получиш втори шанс да направиш първоначално впечатление“. За това Декларацията за правните принципи за дейността на държави в изследването и използването на космическото пространство включва раздел, в който астронавтите трябва да се признаят като „пратеници на човечеството в Космоса“.

Това кара човек да се чуди дали астронавтското обучение включва и някакъв вид курс по етикеция, за това как да се прави първи контакт без да се чувства неудобно човечеството. Според пенсионирания астронавт Clayton C. Anderson, какво да се прави при среща с извънземни не е част от настоящата програма за обучение на астронавти на НАСА.

4. Извънземните може да трябва да плащат данъци

Връчване на извънземните на даначния кодекс на САЩ, би направило добро първо впечатление (хаха!!)

Според Американското законодателство, всичко, което продава САЩ в космическото пространство се смята за продадено в САЩ. Това го прави предмет на данъчното право на САЩ. Законът не казва нищо за освобождаване от данъци при продажби на не-земни форми на живот.

Американските данъчни права се отнасят също и за предмети, които се търгуват чрез замяна. Това спира междупланетния обмен на технологии. НАСА, обаче е освободена от данъци, така че те могат да правят каквито си искат обмени, безплатно и чисто. За съжаление на извънземните, докато не са предварително регистрирали себе си като некомерсиална организация в САЩ, преди търговията, ще получат неприятен първи урок за това какъв е живота на нормалния американски данъкоплатец.

3. Извънземните Играят Честно при отвличане

Първият човек, получил голяма слава за доклада си за отвличане от извънземни, е бразилеца Антонио Вилас Боас (Antônio Vilas Boas). През 1957 г. 23-годишния Боас заявил, че бил отвлечен от извънземни.
Седем години по-рано, американските военни разработили план за пръв контакт, наречен “Седем Стъпки към Контакта“, в който в действителност, една от стъпките е да отвлекат някои извънземни (ако са по-ниско технологични), за да ги изучават. Точно така, ние може да сме страшните извънземни, отвличащи същества от собствената си планета, връщайки ги по-късно, за да разкажат ужасната си история на невярващите си подобни. Някои хора мислят, че предложените отвличания в Седем Стъпки към Контакта, може да са довели до някои твърдения за отвличане от извънземни. Това е силата на внушението.

Седем стъпки към контакта

Този протокол за осъществяване на контакт с извънземни е разработен от правителството на САЩ през 1950:

  1. Дистанционно наблюдение
    Използване на инструменти за отдалечено събиране на разузнавателна информация, за да се прецени технологичното ниво на извънземните;
  2. Събиране на данни
    Събиране на колкото се може повече информация, с помощта на дистанционни сензори;
  3. Скрит контакт
    Използване на локална технология, за събиране на сведения, за да продължи наблюдението;
  4. Близък контакт
    Преминаване в близост до извънземни съоръжения, за да се види дали не-враждебни минувачи са посрещнати с военна сила;
  5. Извън населени кацания
    Извършване на не-враждебни отвличания на растения, животни и разумни извънземни, за да се събере информация за биологията, екосистемата и интелигентността на извънземните;
  6. Представяне
    Направете така, че да е известно вашето съществуване, по не-вражебен начин, на колкото се може повече извънземни;
  7. Контакт
    Срещнете се и общувайте с извънземните.

2. Едно “Здрасти!“ от целия свят

Постоянния комитет на IAA за SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) или Търсене на Извънземен Интелект на Международната Академия за Астронавтика е една международна организация, която прави точно каквото казва името ѝ: лов за извънземни. Те наблюдават различни видове вълни (напр. радио-вълни, микро-вълни), търсейки възможни извънземни излъчвания.

Прочети още: Да помогнем на SETI в търсенето на Извънземен разум

Докато хората, провеждащи екпериментите за SETI не винаги са получавали достатъчно уважение, някои високопоставени имена и агенции са дали подкрепата си за SETI и техните методи. През 1896 г. Никола Тесла е предположил, че радио-вълните могат да бъдат използвани за изпращане на съобщения на извънземните. НАСА е провеждала финансирани от правителството програми SETI още от 1960 г.

Постоянния комитет на IAA за SETI, написал “Декларацията за принципите отнасящи се до дейности след откриването на извънземен разум“ (още едно закачливо име). Тя определя основните правила за използване, ако някой, извършващ експериментите на SETI открие извънземни сигнали.

Ако такъв сигнал бъде открит и проверен, не трябва да се дава отговор, преди информацията да бъде разпространена международно и бъде формулиран отговор по взаимно съгласие. Това би означавало, че ще мине доста време между прихващането на сигналите и нашият отговор. Може само да се надяваме, че Извънземните са по-търпеливи от Земляните…

1.  Съжаляваме, Извънземни, но Земята притежава Космоса

Както вече споменахме, Договора за Космоса на ООН нарича Космоса и планетите „провинция на цялото човечество.“ ООН налага също отговорност към всички държави, за евентуални вреди, които нанасят на планетите. Това може да направи нещата по-сложни, ако се окаже, че Земята е извадила друг Христофор Колумб и е обявила нечий дом за наш, новопридобит. Това е особено вярно, ако предложения от Rand Simberg (Ранд Симберг) закон (за продажба на терени от други планети), мине някога. Simberg предполага, че един вид планетарно завземане ще доведе до по-бърза колонизация и по-силна икономика на Земята. Притежаването на част или на цяла планета е в разрез с Договора за Космоса, но това се отнася само за тези страни, които са го подписали. И няма да е нужно много за една нация, да обяви че се оттегля от договора и да тръгне да засажда знаменца.

Единствения проблем е, че други държави може да не решат да признаят тази собственост. Други форми на живот, може би няма. И те кара да се чудиш: Какви закони може да имат извънземните за нас?

listverse.com

Коментари