Публикувано от на 05/04/2017 - 21:39:27

258 Няма коментари

планета х

Локализирани са четири кандидати за Планета X

Научният проект “Planet 9“ посветен на търсенето на хипотетичната девета планета от Слънчевата Система, е дал интересни резултати. И сме само в началото на търсенето!

Проучване, концентрирано в три дни, за една мистериозна планета, невидима и далечна, е открило 4 възможни кандидати. Проучването има за цел да набележи евентуални планети и кафяви джуджета в покрайнините на слънчевата система, наречено е “Planet 9“ (Деветата Планета – Планета х) и се е присъединило към друго изследване, стартирано наскоро.

И двата проекта са “citizen science“ (в превод “наука на гражданите“) на Zooniverse, в които може да вземе участие всеки, от собствения си дом. Докато “Backyard Worlds” се основава на сравнение на инфрачервени изображения, заснети в различни моменти от спътника WISE , “Planet 9“ е разработен в сътрудничество с “BBC Stargazing Live broadcast” на обсерваторията Siding Spring (Сайдинг Спринг) на Австралийския национален университет (ANU).

планета х

Изследователят на ANU – Брад Тъкър, който ръководи проекта, каза, че около 60 000 човека от цял свят, са класифицирали на 4 милиона обекта през тези три дни, използвайки данните от телескопа “SkyMapper” на Сайдинг Спринг. Всъщност, нито един от четирите кандидата не се е оказал Планетата х, но усилието е било научно обосновано, доказвайки, че метода на търсене е изключително практичен.

“Идентифицирахме малки планети като Хирон и Комачина, което показва как подхода е способен да открие деветата планета, ако е там“, каза Тъкър.
“Успяхме да изключим наличието на планета с размерите на Нептун, от около 90% от южното небе поне до около 350 астрономически единици.“

Ако си спомняте, миналата година Mike Brown и Konstantin Batygin от Caltech, учавайки ориентацията на орбитите на други обекти в пояса на Кайпер, откриха индиректни доказателства за съществуването на планета като Нептун, разположена на около 200 AU (Астрономическа единица). Изследването му, обаче, не е лесно, защото обекта може да е 1000 пъти по-малко ярък от Плутон.

aliveuniverse.today

Публикувано в: Планети и звезди

Коментари