Публикувано от на 22/05/2014 - 06:04:52

393 Няма коментари

Пътешествие в Дълбините На Вселената – NASA Hubble telescope

Нови видеа изработени с материали от телескопа Хъбъл на NASA ни предоставят триизмерна визуализация на мъглявини и планети, която ни кара да си представяме, че сме някъде там, летящи из Вселената. Видеата са монтирани със снимкови материали и други данни събрани от най-световно известния телескоп до сега.

Телескопът Хъбъл е изпратен в космоса през 1990 година и от тогава до сега е направил едни от най-зашеметяващите и спиращи дъха фотографии. Тъй като телескопа се движи извън Земната атмосфера, това му позволява да прави снимки на висока резолюция без светлина или прах идващи от атмосферата, които да развалят качеството им. Хъбъл може да снима както във видимия светлинен спектър, така и в ултравиолетовия и инфрачервения. Благодарение на Хъбъл са направени много открития в астро-физиката, включително и изчисленията показващи разширяването на Вселената.

Фотографиите направени от Хъбъл от край време са източник на вдъхновение за много хора. Насладете се на тези триизмерни визуализации, които ще ви пренесат в дълбините на Космоса.

Звезден Снежен Ангел

Регионът, в който се образуват звезди – Шарплес 2-106 има двуполярна форма, която през 2011 година е определена като Звездния Снежен Ангел. „Крилата“ на „ангела“ всъщност представляват балони с горещи газове образувани от звездни ветрове и високо-енергийна радиация идващи от новородена, масивна звезда в центъра мъглявината.

Същото видео, но пригодено за 3D очила

 

 

Мистичната планина в мъглявината Карина

Мъглявината Карина е огромен инкубатор за звезди в галактиката Млечен път. Нови звезди се образуват в мъглявината от плътни, тъмни облаци от газове и прах. Блестящата, високо-енергична радиация от масивните новородени звезди разрушава тъмните газове. Колоните от газове, които виждаме в това видео се образуват, когато плътни джобове от тъмен газ успеят да устоят на разрушителната сила на новородената звезда.

Луните на Сатурн

Широките, но много тънки пръстени заобикалящи Сатурн са наклонени към Слънцето, като веднъж на всеки 15 години застават перпендикулярно на него. В тези моменти може да се наблюдават сенките на някой от луните на Сатурн върху пръстението му.

Активна Галактиката Херкулес А

Тази галактика е наречена така, защото е най-големия радиоционен източник в съзвездието Херкулес. Необичайното за тази галактика е, че не се намира в група със стотици други галактики, а по-скоро с едва няколко дузини такива. Активната част на галактиката представлява супер огромна черна дупка в центъра и. Черната дупка буквално изплюва огромни стри от енергийни частици, които произвеждат изключително голямо количество радио емисии. Астрономите подозират, че активността на Херкулес А може би се дължи на сливането на две галактики в една.

ПОВЕЧЕ ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ХЪБЪЛ ЩЕ ОТКРИЕТЕ ТУК


Източници:

http://polzotvorno.com/vduhnovi-se-dulbinite-na-vselenata#.U34R6Pl_uqZ
www.hubblesite.org
www.interestingengineering.com

 

хъбъл вселена хъбъл вселена хъбъл вселена

 

 


 

Коментари