Публикувано от на 29/05/2014 - 00:41:34

167 Няма коментари

Огромен водороден облак директиран с голяма скорост към Млечния път, учените все още не знаят какво е точно

 

Откриването на водородния облак е извършено благодарение на американски изследователи, които работят в Green Bank, телескоп от изключително значение. Водородният облак е наречен „облак на Smith“ и според учените, които го открили е защитен от външен слой тъмна материя, която му позволила да поддържа формата си почти непокътната в рамките на милиони години. Според същите учени, облакът на Smith вече се е опитвал в миналото да проникне в нашата галактика, но без известни на нас ефекти.


За сега не е известно друго за този странен водороден облак : наистина е уникален, движи се бързо, много е дълъг, пълен е с водород и е достатъчно близо за да бъде проучен по-подробно, казал Matthew Nichols. Мистерия, за която все още не можем да кажем много, но е достоен за по-задълбочени изследвания, особено ако успее да проникне в Млечния път.

Единственият начин да се наблюдават тези обекти е с изключително чувствителни радиотелескопи, като Gbt, в състояние да откриват дори слабо водородни емисии. Ако бил видим с невъоръжено око, облакът на Smith щеше да бъде почти толкова голям, колкото съзвездието Орион. В момента облакът е на около 8000 светлинни години от Млечния път и се движи с повече от 150 километра в секунда.

Ако бъде потвърден от допълнителни наблюдения, облака на Smith би могъл да се окаже галактика джудже, която разполага с всичко необходимо да формира една истинска галактика, но за момента не успява да произведе нови звезди.

 

Коментари