Публикувано от на 05/06/2014 - 13:26:34

478 Няма коментари

Обръщане на магнитните полюси – връщане в каменната ера?

 

Обръщане на магнитните полюси – През последните няколко години магнитното поле на Земята е отслабнало и севера е променил мястото си. A пълен обрат вече се е случвал преди около 780 000 години и все още е възможно, но сега може да навреди на нашите електрически системи и комуникации.

Обръщане на магнитните полюси

Земното магнитно поле е от съществено значение за живота на планетата, тъй като отклонява заредени частици и радиацията от слънцето. Но много научни мисии от 1980 г. показват, че този щит отслабва, което може да сочи, че магнитните северен и южен полюс са започнали процеса на обръщане, нещо, което се е случвало многократно в историята на земята. В действителност нашите ранни предци вече са преживели нещо подобно.

Обръщане на магнитните полюси

Европейската космическа агенция (ESA) обяснява в едно видео какво ще се случи при едно евентуално пълно обръщане на полюсите, нещо, което е „възможно“. „Станало е преди 780 000 години, но пещерните хора не са имали мобилен телефон, GPS или доставки на електрическа енергия“, казва ESA. Ако има обръщане на полюсите, всички тези системи, на които се основава нашето общество ще претърпят сериозни щети. “Ще се върнем ли обратно в каменната ера?“ се пита във видеото по-долу.

 


източник

Коментари