Публикувано от на 29/06/2016 - 16:18:06

559 Няма коментари

През 2005 г. 15 годишният Рам Бахадур Бамджан (Ram Bahadur Bamjan), започнал да медитира под едно дърво за период от 10 месеца, без никаква храна, вода или сън. Какво се е случило след това?
10 месеца без храна и вода

Момчето Буда медитира 10 месеца без храна и вода

През 2005, Рам Бамджан (наречен Момчето Буда) седнал и започнал да медитира под дърво, подобно на дървото Бодхи, под което след 10 месеца медитация, без храна, вода и сън, получил просветление. До като правил това, той привлякъл хиляди посетители и вниманието на медиите.

Тинейджърът започнал своята медитация на 16 май 2005 г., край село Ратанапури, разположено на около 150 км. южно от непалската столица Катманду. Мнозина смятат, че той е превъплъщение на самия Буда. Той предизвикал огромно увеличаване на притока на хора, които в замяна генерирали икономически възможности за местните жители, тъй като се появили импровизирани магазини и даренията в брой и от всякакво друго естество, били във възход.

Около върха на славата му, преди да изчезне, косата му станала дълга и почти закривала очите му, физически изглеждал доста слаб. Забулен в мъгла от тамян и обвит в бял шал. Местните формирали комисия, която да се увери, че Бамджан е в подходяща среда, за да медитира и да управлява тълпата, която идвала да носи своите дарения.

10 месеца без храна и вода

Внезапното му изчезване

Той внезапно напуснал мястото за медитация, посред нощ, когато големи тълпи го наблюдавали, “защото нямало спокойствие“. Около година след неговото изчезване, светът бил шокиран да чуе отново за младото момче.

На 26 март 2007 г. се разпространила новината, че Бамджан медитира под земята. Инспектор Rameshwor Yadav от Районният полицейски пост в Нижгад, намерил Бамджан в подземна камера, в ров, подобен на бункер. “Лицето му беше чисто и косата му беше сресана добре“ – казал инспектора. Според него, камерата била циментирана от всички страни и снабдена с керемиден покрив.

Местният Indra Lama, поставен като пазач на Бамджан от началото на неговата интензивна медитация, казал, че камерата е приготвена по желание на Бамджан. “Той изрази желание да медитира под земята и ние я построихме“ – казал той.

На 2 август 2007 г. Бамджан говорил с голяма тълпа в джунглата Халкория, в област Бара, Непал. Организирано било от комитета The Namo Buddha Tapoban, които поемали всички грижи около Бамджан. Обаждали се на хората по телефона и използвали радиото, за да го направят публично известно. Появили се 3000 души.

Посланието на Бамджан било: “Единственият начин да спасим тази нация е чрез духовността. Материализмът е родил страх, тревога и спорове и е създал война в тази държава. Човек трябва да следва религия и философия за вътрешното си щастие“, казал Бамджан на тълпата в 15 минутно обръщение.

Твърдения на медиите

Някои поддръжници вярват, че твърденията на медиите са по-малко подходящи от безспорната способност на Бамджан, да остане почти неподвижен в една и съща позиция, ден след ден, без да зачита неблагоприятните атмосферни условия, включително студените зими и мусонните дъждове. Американският писател Джордж Сондърс посетил Бамджан и го наблюдавал цяла нощ и бил впечатлен от все още перфектната стойка на момчето, дори в една такава студена вечер, която изглеждала непоносима дори за най-облечения журналист.

През декември 2005, деветчленен правителствен комитет воден от Gunjaman Lama, наблюдавали Бамджан внимателно в продължение на 48 ч. и забелязали, че през това време не приемал храна и вода. Бил направен също видео запис от този тест, от 3 метра разстояние.

10 месеца без храна и вода

Зрелищно появяване през 2008

На 10 ноември 2008, Бамджан се появил отново и дал благословията си на около 400 000 пилигрими, в продължение на 12 дни в отдалечената джунгла Ратанапури. Косата му била дълга до раменете и бил увит в бял плат. Направил две речи, в които призовал хората да приемат състраданието в сърцата си и връзката си един с друг, чрез всеобхватна душа.

Хората се присъединили към 6 километрова опашка, за да бъдат благословени, чакане, което 43-годишния фермер Singha Bahadur Tamang, казал, че си заслужавало.

“Това е чудо и той е превъплащение на самия Буда“ – казал Tamang, който пропътувал 8ч. с автобус, за да чуе думите на Бамджан.

“Тук съм за последните 10 дни и усещането е невероятно. Наистина се чувствам в мир тук.“ – казал той.

Последният път, когато сме чули за него

От заглавията на местните вестници. Очевидно Бамджан, на 22 юли 2010 г., признал, че се е защитил физически от някои местни селяни, които дошли на мястото – платформа в дърветата, където той медитирал и го имитирали, и се опитали да го малтретират. Поради това, той бил “принуден да се защитава, биейки се с тях“.

Местните селяни казали, че бил нападнат по много по-сериозен начин, но Бамджан запазил самообладание и казал, че ги “плеснал 2-3 пъти“.

www.ewao.com

Коментари