Публикувано от на 13/08/2016 - 16:47:53

281 Няма коментари

планета никуНова по-малка планета, наречена Нику, е била открита в орбита
със странен наклон, отвъд Нептун.

Нику – тайнствената малка планета, в орбита отвъд Нептун

Има повече неща във Вселената, отколкото човек познава до сега.
Нова малка планета е била открита отвъд Нептун, но как е стигнала до там озадачава учените, тъй като една от теориите предполага, че тя е блъсната в тази странна орбита от друга, по-голяма планета. Много нови небесни тела са открити наскоро отвъд Нептун и в пояса на Кайпер.

Нику следва една странна орбита, която е наклонена под 110 градуса, различна от обичайния наклон на другите планети в Слънчевата система. Това е достатъчно, за да докаже вярването на астрономите, че може да има много други планети, дебнещи по периферията на Слънчевата Система, които все още не са открити. Това е причината за нейното име Нику, което произлиза от китайската дума, която означава “непокорен, бунтовник“. Вярва се, че Нику принадлежи на различна група планетоиди, които имат подобни орбити.

Като добавка към мистерията, Нику също се върти назад, в обратната посока, в сравнение с останалата част от планетите, според Engadget.

Обектът има доста интересни характеристики. Той е около 160 хил. пъти по-блед от Нептун, което означава, че най-вероятно е съставен предимно от лед и е с диаметър под 200 км.

„Това подсказва, че в края на Слънчевата система се случват повече неща, отколкото знаем в момента“, коментира Матю Холман от центъра за астрофизика на Харвард и част от екипа, открил Нику.

engadget.com
natureworldnews.com

Коментари