Публикувано от на 10/07/2016 - 00:42:10

1 816 Няма коментари

Зад привидно странните поведения на котките, устояват важни еволюционни наследства – наследства от живот, преминал в лов, криене и контролиране на територията.

котките

1/11 – Който живее с котка никога не скучае!

Между внезапни “засади“, бягства, скривалища, игри и катерене, нашите котешки приятели пазят много поведения, които са им позволили да оцелеят в природата в продължение на милиони години. Ето защо в очите ни, някои от тези поведения са толкова странни… за котките нашия дом е джунгла, която да изследват, пълна с плячки и въображаеми врагове.

2/11 – Защо се катерят по най-високите места на дома ни?

В природата, силните акробатични свойства и специално изваяни мускули, са позволявали винаги на котките да достигнат позиции на предимство, да се възползват и да проучват околностите от високо, в търсене на плячка. И днес, дори да няма нужда да се катерят по пердетата, за да открият къде сме скрили храната им, те все още са инстинктивно програмирани да доминират дома с поглед.

 

3/11 – Защо нападат всеки малък предмет, който им се изпречи на пътя?

В природата котките са хищници и се хранят с всяка плячка, която е на разположение. Обикновено имат нужда от малки порции и за да се запазят сити, те ловуват и се хранят по няколко пъти на ден в малки дози. Ето защо нападат яростно топки, тапи, малки играчки и предпочитат да ядат по-често, но на малки порции.

4/11 – Защо се ровят и приключенстват на странни места?

В естествени среди, плячките са склонни да се крият на трудно достъпни места. Инстинктът, който кара котетата да се подвизават в ъглите или да се озовът в празните торби, е едно наследствено любопитство, което е осигурило оцеляването им по време на еволюционната история (и което е напълнило стомаха им).

5/11 – Защо си точат ноктите от дивана?

Не че мразят дивана ви, новия килим или току що качените пердета. Просто правят това, което винаги са правили в природата – заглаждане на ноктите, за да ги подготвят за лов, за да се катерят или защитават. За техните диви предци, изострените нокти са били въпрос на оцеляване. И както тогава, така и сега, тази дейност има предимството да разтяга мускулите на краката и да облекчи малко стреса.

6/11 – Защо заспиват на най-странните места?

Защото на тези места се чувстват в безопасност. В природата котките не ходят само на лов. Били са също мишена на други хищници. Заспивайки на трудно достъпни и непредвидими места, е форма на защита в момента, когато са най-уязвими.

7/11 – Защо са толкова внимателни с хигиената си?

По същата причина, особено оценяват ако тоалетната им е винаги чиста и без неприятни миризми. Не е (само) въпрос на хигиена – миризмата на урина ще привлече лесно близките хищници, разкривайки тяхната позиция. Следователно, зад привидната тенденция да бъдат “гнусливи“, стои важен инстинкт за оцеляване.

8/11 – Защо мъркат (предат) ?

Едно от най-познатите им поведения, по най-мистериозни причини, е това. Котките произвеждат характерното “ръмжене“ когато са гладни или стресирани, когато са щастливи или искат да привлекат нашето внимание. Но според някои проучвания, особената честота, с която издават тези звуци (между 25 и 150 херца), има също функция за регенериране на тъканите и може да се използва за поправяне на повредени кости и мускули.

9/11 – Защо обичат кутиите?

Най-малко по три причини:

Първата, най-очевидна, е инстинктивната необходимост да се скрият от хищниците.
Втората е функцията анти-стрес на празните картонени опаковки. Доказано е, че котките с кутия на разположение, се адаптират по-лесно към нови среди, защото имат място, където да се скрият когато усетят враждебност.
Третата е свързана с температурата. Картонът е идеален изолатор и котките имат нужда от температури от около 10 градуса над нашите (между 30 и 36 °C).

10/11 – Защо търкат с челюстта по ръката на този, който ги гали?

Правят го, за да маркират човека със собствената си миризма – котката притиска към ръцете или краката ни горната част на главата си, после едната страна на муцунката и накрая цялата страна на лицето си, завъртайки леко опашката. Често повтаря процеса няколко пъти, след което се отдалечава, сяда и започва да “се мие“. Котките имат ароматни жлези, използвани също за маркиране на територията, най-вече по слепоочията, по протежение на челюстта, в основата на опашката, по възглавничките на лапите. За това след като се търкат от нас, сядат и се мият. “Дегустират“ ни.

11/11 – Защо имат нужда да ядат трева?

Всъщност, домашните котки, хранени според нуждите им, не се нуждаят от трева. Тези, обаче, които живеят свободно, поемат трева най-вече за изхвърляне на несмилаеми части на това, което са изяли като пера от птици и косми от мишки. Тревата обикновено служи за освобождаване на стомаха от ненужните остатъци, предизвиквайки повръщане и със същата цел им я даваме, за да се освободят от собствените им погълнати косми, по време на “миене“.

Вижте още: Магическата енергия на котките

Публикувано в: Животни

Коментари