Публикувано от на 21/03/2017 - 20:36:52

574 Няма коментари

Обявен за мъртъв Големия Бариерен Риф

Бедствие в Австралия – обявен за мъртъв Големия Бариерен Риф

От Австралия пристига неприятната новина, която никога не бихме искали да разпространяваме. След 25 милиона години на бавно и продължително образуване и растеж, Големия Австралийски Риф е обявен за мъртъв, от експертите, които го следят ден за ден.

Коралов риф, който се простира на повече от 2300 км., на площ от 344 400 квадратни км. по крайбрежието на Куинсланд, от Порт Дъглас до Бундаберг, познат още като Големия Бариерен Риф, изследван и анализиран от доста време. Мечта за всеки водолаз и всеки морски любител в света, стотици километри, характеризиращи се с уникални в света морски флора и фауна, които могат да се наблюдават дори от космоса.

През последните десетилетия, за съжаление, положението се е влошило и процесът на избелване е засегнал системата на целия риф. Алармата е страртирана от еколозите през 2016 – изследвания на изследователи от университета Джеймс Кук са изтъкнали изключително сериозната ситуация, в която се намира най-големия коралов риф в света, който е част от Световното Културно Наследство.

Повишаването на морската температура е предизвикало процес, наречен “избелване“, който е лишил коралите от естествения им цвят и отслабил водораслите подхранващи бариерата с кислород и хранителни вещества. Разпадането на цялата структура е довело до смъртта на тази екосистема, която се е самозахранвала от над 25 милиона години. Това е огромна загуба за нашата планета, която показва страданието, което преживява, заради замърсяването и глобалното повишаване на температурите на нашите морета.

 

Коментари