Публикувано от на 04/06/2016 - 17:41:25

850 Няма коментари

SETI

SETI – Search for Extra-Terrestrial Intelligence

Рядко ни се предоставя възможността да бъдем полезни с нещо на науката…
Проекта SETI@home (SETI – търсене на извънземен разум, @home – вкъщи) на университета Бъркли, включва повече от 5 милиона потребители от цял свят и има за цел да открие радио сигнали. Един подход, известен като радио SETI, използва радиотелескопите, за да улови теснолентови радиосигнали идващи от космоса. Тези сигнали не са от естествен произход, така че тяхната идентификация ще предоставя ясни доказателства за извънземна технология.

Предишните технологии на SETI са използвали суперкомпютри със специално предназначение, разположени до телескопа, за да извършат повечето от анализите на данните. През 1995 David Gedye предложил да се направи радио SETI, използвайки един виртуален суперкомпютър, съставен от голям брой свързани с интернет компютри и организирал SETI@home за да проучи тази идея.
SETI@home е стартирало първоначално през 1999 г.

Техническо-научните детайли са на разположение и на български език (според настройките за език на браузъра ви) на следния адрес setiathome.berkeley.edu/index.php, но като цяло проекта работи по следния начин:
Един радиотелескоп (до скоро е бил Arecibo) събира данни и радио сигнали от космоса и ги преработва в търсене на “интелигентен“ тип сигнали, чиято структура можете да намерите описана на страниците на сайта на проекта. Имайки предвид огромното количество записани данни, обаче, университета в Бъркли (въпреки техния суперкомпютър) не успява да обработи всичко в “човешко възможни“ срокове (обработката би изисквала няколко хиляди години… ако не и повече!).
За това молят за помощ хилядите, милиони хора от цял свят, които използват компютър.

Наскоро проекта SETI@home е бил актуализиран, чрез промяна на вида на програмите, които използва и представяйки новата платформа BOINC, на която е базиран новия софтуер. Дадена е възможността на всички потребители, стари и нови, да използват новия софтуер. За да участвате в проекта трябва да свалите програмата BOINC и да се регистрирате.

Питали ли сте се някога колко използвате компютъра си? Може би 5% от наличния капацитет (често дори по-малко). Между натискане на един и друг клавиш, между отварянето на документ и зареждането на сайт в интернет, вашият компютър може да направи още хиляди, милиони операции, но всъщност е спрян и не прави нищо, защото изчаква да въведете вашата команда.

За това е създадена програма, която използва това “мъртво време“ на компютъра.

seti

Изображението, което виждате е една от многото възможни конфигурации на новата версия на програмата BOINC. Програма, която е достъпна за всяка операционна система.

Как работи BOINC

Свързва се с интернет, събира един малък пакет от данни/сигнали (около 340 Kb), прекъсва връзката (следователно от този момент не е необходима вече връзка с интернет) и започва обработката.
Когато завърши обработката (която може да продължи 1 час или 1 седмица и дори повече, в зависимост от вида на компютъра ви и колко го използвате), програмата изисква отново (за кратко време) връзка с интернет, за да изпрати на университета в Бъркли резултата от обработката и за да получи нов пакет от данни.
Но разбира се, не е нужно да се притеснявате да държите компютъра включен, за да изчакате края на обработката, програмата се активира сама по време на “мъртвото време“ на използване на компютъра (тоест хиляди пъти в секундата) и за вас е напълно прозрачна и незначима за работата ви с него. С прости думи – когато сутрин включите компютъра си както обикновено, програмата се активира, но ако използвате много CPU тя остава в изчакване. Ако междувременно станете да си направите кафе или се загледате във филма по телевизията и компютъра ви не извършва никаква тежка дейност през това време, програмата влиза в действие и започва да обработва пакета с данни, които са ѝ изпратени от Бъркли. По този начин с всяка ваша кратка “пауза“ вие сте полезни за науката и най-вече за това, което ни обединява в този сайт – търсенето на извънземен разум!

За да участват в този научен проект в световен мащаб, потребителите, които сътрудничат са вече повече от 5 милиона в целия свят.

След инсталиране на програмата, която можете да свалите от линка по-горе или директно от тук, ще ви попита дали сте нов потребител или от старите, които вече са работили със старата платформа, регистрирайте се с име и парола. Ако сте свалили и инсталирали само BOINC, предполагам че след инсталацията всичко продължава автоматично. Аз лично инсталирах BOINC + VirtualBox, за да участвам и в други подобни научни проекти. В моя случай имах падащо меню, в което трябваше да открия проекта SETI@home за да започне събирането на информация от този проект. Тук може да видите актуалният прозорец на програмата, в процес на събиране на данни по дадения проект.

Благодаря ви предварително за вашия принос!

Коментари