Публикувано от на 19/05/2015 - 14:12:04

879 Няма коментари

Музиката на растенията

музиката на растенията

Растенията са особено живи. Не само не харесват човешкия шум, но притежават също способността да учат и общуват. Още по-изумително е, че могат да създават музика.

Чували ли сте някога невероятната музика на растенията? Те наистина могат да пеят и да композират музика и слушането ѝ е наистина красиво и отпускащо. Изследователите използват устройства, които са създадени за измерване на реактивността на растенията към тяхната околна среда. Тези устройства измерват умението на растенията да общуват помежду си и да се учат. С помощта на прост принцип учените използват вариация на Wheatstone bridge (Мост на Уитстоун).

Това устройство разполага с 3 фиксирани съпротивления и едно променливо. Измерват се електрическите разлики между листата и корените. Тези разлики могат да бъдат преведени в различни ефекти, като музика, включване на светлини, движение и много други. Няма опасност за растенията, тъй като изследователите използват много ниско напрежение на електрически токове.

Изследователите посочват, че всяко живо същество, дали животно или растение, произвежда вариации на електрически потенциал, в зависимост от емоциите, които изпитва в момента.

Устройството, с което имерват се нарича U1. Растението има най-чувствителни вариации когато сигнализира за пристигането на лицето, което се грижи за него, полива го и му говори по време на създаването на музиката. Чувството на растението предизвиква физиологична реакция, която след това се изразява в електрически, проводими и съпротивни вариации. Тези вариации могат да бъдат преведени по различни начини, включително и в музикални скали. Експеримента показва, че растенията определено се наслаждават да изучават музикалните скали и да създават своя собствена музика с помощта на синтезатор. Въпреки, че в момента научните изследвания по този въпрос са все още малко, никой не може да отрече, че слушането на тези красиви растения е радост за душата.

Публикувано в: Земя
Етикети:,

Коментари