Публикувано от на 26/11/2018 - 08:56:57

517 Няма коментари

Приземяването на сондата ИнСайт на Марс - на живо от НАСА - инсайт, сонда, марс, червената планета, мисия

Сондата ИнСайт пристига на Марс след броени часове (ВИДЕО)

Точно 6 месеца и 21 дни е продължило пътуването на сондата ИнСайт към Червената Планета.
Сондата на НАСА е стартирана на 5 май от космическата база Ванденберг в Калифорния и пристигането ѝ на Марс е предвидено за днес, 26 ноември, в около 20 ч. по Гринуич (22:00 ч. българско време).

Приземяването

Районът, където трябва да кацне сондата, се казва Елизиум планициа. Това е зона, близка до екватора, избрана измежду двадесетте анализирани от американските изследователи. Счита се за най-подходяща за “приземяването“, точно поради орографските си характеристики. Но не само. Районът е също така добре осветен от слънчевите лъчи, необходими за презареждане на системите за захранване с енергия. Но ИнСайт няма да остане сам, в близост (ако може така да се каже) ще има още две земни създания, изпратени на Червената планета през изминалите години. По-близката земна машина, със сигурност ще е Кюриозити, докато другата сонда – Опортюнити е много по-далечна, но все пак в същата област.

Целта на мисията

ИнСайт (Insight) е акроним на Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport, в превод – вътрешно проучване чрез използване на сеизмични изследвания, геодезия и топлопренос, има точна и ясна мисия – да открие какво има в планетата, какво има под земята и най-вече да разбере как се е развила в продължение на милиони и милиони години. За това оборудването на борда му, ще изкопае дупки, най-дълбоката от които ще достигне 4 метра. Идеята е да се върне назад във времето, с около 4-5 милиарда години, за да открие какво се е случило в момента на формирането на Слънчевата система.

Критичният момент

Най-лошият момент в този вид мисии, разбира се, е пристигането. Ако не друго, факт е, че досега само 40% от кацанията, поне що се отнася до Съединените щати, са били успешни. Известно е, че НАСА счита тази времева рамка като филм на ужасите, с така наречените “седем ужасни минути“ (seven minutes of terror). При всички случаи са били проучени техники за забавяне и спиране на трудното и проблемно спускане към планетата – първо, малки забавящи двигатели и след това, отварянето на голям парашут.

Почти едновременно с това, топлинният щит, който защитава обвивката, ще бъде изхвърлен и след това ще се отворят трите крака, които ще имат по-нататъшната задача да смекчат удара с марсианската повърхност.

Гледайте на живо Сондата Инсайт при кацане на Червената планета, чрез използване на малки забавящи двигатели и парашут - марс, инсайт, кацане, на живо, директно, наса, приземяване, мисия инсайт

(най-критичният момент от мисията, така, както си го представят техниците на НАСА)

(Видеото на НАСА, което илюстрира мисията)

Мисията НА ЖИВО:

В сайта на НАСА можете да следите оставащото до кацането време – mars.nasa.gov/insight


 

Публикувано в: Планети и звезди
Етикети:,

Коментари