Публикувано от на 10/05/2014 - 21:47:16

344 Няма коментари

Все по-настоятелна е идеята, че под повърхността на една от луните на Сатурн, Енцелад, се намира голям воден басейн. Първите убедителни хипотези са направени през 2005 г. след проучвания на сондата Касини, която е идентифицирала гейзер издигащ се от повърхността на спътника на Сатурн. Оттогава научните изследвания, координирани от Италия с екипа на проф. Лучано Иес са продължили и довели до оценка на големината на това подземно море. Според новата публикация в Science, който също популяризира изследването през 2005 г., около 40 км. под повърхността на Енцелад се намира морето, което съдържа водна маса 245 пъти по-голяма от тази на италианското Lago di Garda.

Енцелад

Сондата Касини се е приближила до гейзерите, които се отделят от повърхността на спътника, “ вкусвайки “ веществата и по този начин е установила, че съдържат висок състав на соли и органични молекули, богати на въглерод. Не само: в собствената си орбита Касини е записал няколко различни ускорения при преминаването на Енцелад, което показва, че районите на луната на Сатурн упражняват гравитационна сила, която се различава значително в резултат на увеличаване на масата на южния полюс. Причината за това увеличение е вероятно подземното море. Особеност в релефа хипотизирана през 2005 г., е че морето може да е в контакт с химическа съставка, способна на интересни реакции, които могат да насърчат микробен живот. Надеждата, че под повърхността се крие вода и живот се разширява и на други сателити, като например Титан – друга луна на Сатурн; Европа, Ганимед и Калисто на Юпитер и Тритон на Нептун. Никога, обаче , демонстрацията не е била така убедителна, както в случая на Енцелад.

Енцелад

Проф. Андрю Коутс от Mullard Space Science Laboratory на университета в Лондон, призна, че „Енцелад сега е на върха на класациите на планетите, които могат да съдържат форми на живот“, но е поставил въпроса „Имало ли е достатъчно време за да се развие живот?“ Иес се е съгласил, че „е налице разумна увереност, че в този скрит океан може да съществува среда, потенциално благоприятна за живот.“ Една малка възможност, предупреждава италианския учен, „но не може да се изключи: и един малък шанс би бил огромно постижение“.

Касини

Коментари