Публикувано от на 12/04/2017 - 20:17:36

321 Няма коментари

океани на луните на Юпитер и Сатурн

Океани под кората на луните на Юпитер и Сатурн – ново откритие на НАСА

Утре, 13 април 2017, се очаква нова пресконференция на НАСА, в която ще разкрие новите си открития или потвърждения във връзка с наличието на вода, на някои от луните в Слънчевата Система. По-специално Европа, луната на Юпитер и Енцелад, спътника на Сатурн.

Надеждата на много хора е, че на тези небесни тела може да бъдат открити сложни форми на живот.
НАСА ще представи нови резултати от данните на сондата Касини и от космическия телескоп Хъбъл.

Пресконференцията ще бъде излъчена на живо по NASA Television и в сайта на американската космическа агенция. Тези нови открития  ще служат и за полагане на основите и за информиране на публиката за бъдещата мисия Europa Clipper, чието стартиране е предвидено за 2020 г.

 

Най-вероятно темата ще се разшири и към екзопланети извън нашата Слънчева Система, чиито тайни могат да бъдат разкрити от бъдещите телескопи като James Webb, който ще бъде пуснат в орбита през октомври 2018.

Размерите на огледалото на Хъбъл, в сравнение с телескопа Webb

Мисията EUROPA CLIPPER

Казва се Europa Clipper, мисията на НАСА, предвидена за 2020 г., за да открие дали е възможен живот на Европа, луната на Юпитер, под чиято ледена повърхност се крие океан. Нейната задача е да провери, дали тази луна има съставките, необходими за развитието на живот – вода в течно състояние, подходящи химически съединения и достатъчни източници на енергия. Според мисията, сондата трябва да остане за кратко време близо до Европа, защото в близост до нейната орбита има силни радиации, идващи от магнитното поле на Юпитер, които може да повредят космическия апарат.

Сондата би трябвало да мине близо до луната, да събере огромно количество научни данни и да се отдалечи бързо, казва Robert Pappalardo, който работи по мисията Europa Clipper в Лабораторията за реактивно движение на НАСА. Предвидени са поне 45 близки преминавания, при които сондата трябва да снима ледената повърхност на Европа, с висока резолюция и да анализира състава и структурата на ледената обвивка, под която може би се крие солена вода в течно състояние.


За любителите на темата за извънземни – само преди няколко дни, в друга статия, ви споменах за луните на Сатурн, говорейки за картината в стаята на изчезналия студент. Странно съвпадение нали?


 

Коментари