Публикувано от на 06/06/2016 - 21:38:11

4 177 Няма коментари

Елементали, Феи, Ангели и Деви

Елементали, Феи, Ангели и Деви

Елементали, Феи, Ангели и Деви – Осезаемата Вселена на петте сетива е изключително ограничена, всъщност невидимото държи видимото и както казва Шекспир: “Има повече неща на небето и на земята, Хорацио, отколкото си мечтае твоята философия“. Сред нещата, за чието съществуване съвременното човешко същество вече не е съвсем наясно, съществуват всичките същества, които живеят в по-фините вибрационни нива. Народната традиция, приказките, сънищата и някои състояния на ясновидство, позволяват да се отвори прозорец към този пъстър свят и гъсто населен: самодиви, гноми, елфи, тролове, таласъми, феи, дриади, фавни, джуджета, леприкони са само част от стотици имена, използвани за характеризиране на различни същества от така наречения “Малък Народ“ и всяка култура има свои.


Фантастично изображение на Земен елементал

На по-високо ниво на вибрации и съзнание, влизаме в реда на Ангелските сили и тези на Девите (*), на истинските Светлинни същества, които следят и направляват силите на природата, канализирани и оживени чрез йерархично по-долните елементали.

(*) термина Дева (“този“ или “това“ което излъчва светлина) произлиза от съществителното от мъжки род dív (именителен падеж dyaus, блясък, “излъчване на светлина“, “сияние“, “ден“, “небе“, dív в по-късния санскрит придобива “женски“ род) и обозначава бога, божеството.

Елементалите са същества, които са оформени поотделно или по преобладаващ начин, от един от четирите съставни елемента на природата (Земя, Вода, Огън и Въздух). В човешкото същество тези елементи вибрират в (дис)хармонично равновесие, но природните духове имат за цел да канализират един от елементите по специфичен начин.

Въпреки, че са невидими за обикновените сетива, е възможно да се усети присъствието на тези същества, когато се разхождаме на места сред природата, които ни впечатляват с красотата и сиянието си. Има периоди от годината, когато материалния свят и енергийно-астралния са повече в контакт и тези моменти са определени от келтските магически-религиозни празници като:

Samhain – между 31 октомври и 1 ноември – Келтската Нова година;

Imbolc (Oimelc) – древен ирландски зимен празник, честван 1 февруари, по средата между зимното слънцестоене и пролетното равноденствие.

Beltane (Beltain) – пада се на 1 май, традиционно първият ден на пролетта в Ирландия.

Lughnasadh (Lammas, Lughnasa) “Празника на Луг“ – празнувано е на 1 август в Северното полукълбо.

Слънцестоенето и равноденствието също са врати на междуизмерни комуникации: 21 март (пролет), 21 юни (лято), 23 септември (есен) и 21 декември (зима).

Първият, който изучавал по-задълбочено елементалите е швейцарския лекар и алхимик Парацелз (1493-1541). Тези същества са направени от специфичното вещество на всеки отделен елемент, имат постоянно астрално тяло и един етерен “носител“, който материализират по своя воля (именно чрез този носител могат да бъдат видяни), определяни са като “строители на формата“, тъй като тяхната специалност е именно да превеждат мисловните форми във физически форми, чрез трансформиране на умствените модели в етерни и следователно във физически модели, получават заповеди от по-висшите Деви.

Формата им зависи от влиянието на архетипа и функцията, на която са подложени, но също и от влиянието на човешките мисловни форми, често тези природни духчета се забавляват да имитират човешките същества дори в облеклото.

Изживяват дейностите си с радост и удоволствие, често на елементалите им харесва да правят шеги.

Земни Елементали – Гноми

В широк смисъл терминът гном определя всички елементали на земята (наречени така от Парацелз, произлизащо от латинската дума gnomus и от гръцката gnosis, означаващи знание). Гномите са в състояние да се движат свободно в този елемент и притежават знания за всички тайни на растенията и минералите, пазят богатството на околната среда и нейните съкровища. Обикновено са комуникативни и приятелски настроени, и най-усърдни работници. Повечето са дребни на ръст, имат лъскави и любезни очи, носят шапка с връх и облекло в средновековен стил, живеят в етерния двойник на Земята и често използват малки инструменти в дейностите си.

В момента не сме в състояние да класифицираме с точност отделните групи и подгрупи, съществуващи в това, което в общи линии е наречено “малкия народ“, но е сигурно, че съществуват много раси, някои добри и полезни, други вредни и малко по-лоши, както ни предава народната традиция в много легенди за таласъмите.

Други имена и подгрупи на земните елементали:

Dryad (духове на дърветата)
Brownie (домашни елфи)
Cluricaun (ирландски духчета с веселяшки характер)
Pixie (зелени духчета от Корнуол)
и много други…

Водни елементали – Нереиди

Нереидите са елементални същества, които обитават водата, в действителност са виждани винаги близо до потоци, реки, езера, водопади и океани. Имат женствени форми и обикновено са без крила, могат да контролират до голяма степен хода и функцията на елемента вода. Много е хубаво да ги видиш, много ясновидци са ги забелязвали да скачат щастливи над океанските вълни (и от тогава са наречени Океаниди).
Много нереиди предпочитат водопадите като дом и прекарват дълги периоди на отстъпление в спокойствието и прохладните дълбини на водните басейни под водопадите докато отвън се проявява една весела и пенлива динамичност, пълна с живот, те са много емоционални същества, способни да изживяват много силни екстатични емоции, които се отразяват на цветовете и яркостта на тяхната аура.
Понякога се появяват по ръбовете на езера и водопади като красиви млади голи момичета с дълги вълнообразни коси, песента им е като много дълъг гласен тон и леко плачлив.

Други имена и подгрупи:

Ундина
Нимфа
Наяди

Въздушни елементали – Силфи (Sylph)

В очите на ясновидците, Силфите се появяват крилати, но всъщност това е впечатление от вливащите се форми на аурата. При Силфите преобладават нюансите на розово и синьо, с една лъчиста многоцветна светлина, която заобикаля главите им. Те са изключително срамежливи същества, които живеят във вятъра и в бризовете, придвижват се чрез въздушните течения и не презират контакта с човешките същества. Казва се, че предпочитат като дом планинските върхове, и че техния водач е едно същество наречено Паралда, което се намира на най-високата планина на Земята. Формата им обикновено е много грациозна и прилича на човешката и обратно, Силфите на бурите са тъмни и заплашителни същества, които всяват ужас на този, който ги види и напомнят големи прилепи. Поради връзката на Силфите с елемента Въздух, свързан с умственото измерение, една от функциите им е да помагат на хората да получат вдъхновение, най-вече в творческите изкуства.

Огнени елементали – Саламандри

Саламандрите (да не се бърка със съименните им животни, въпреки че символично са свързани с тях) са елементалите на огъня и без тези същества не може да съществува огъня, показват се на хората много рядко. Описани са като пъргави и стройни същества, които нямат определена форма (най-често приличат на огнени езици), много са трудни за виждане, при необходимост може да варира размера им.
Считани са за най-мощните от всички елементали и понякога могат да въплатят особено разрушителни енергии. Ако са призовани вливат сила, смелост и подтикват към действие. Казва се, че техният владетел е едно великолепно искрящо същество наречено Джин, чиито външен вид вдъхва уважение и страхопочитание.

Между свързаните с огъня елементали, народната традиция цитира също Огнените Феи (fire fairies), срещани най-вече като малки пърхащи светлинки/искри около огъня. Когато са обидени могат да станат много лоши. Живеят в огъня, в искрите, в светкавиците и дори в статичното електричество на дрехите.

ДЕВИ

Въпреки че в широк смисъл може да се определи измерението на Девите, измерението на всички тези елементали, които работят с царствата на природата и които оглавяват етерното изграждане на различните природни среди, в тесен смисъл Девите са по-високи йерархии, които управляват прилагането на природните закони, в някои отношения понятието е синоним на Ангели, но по-често за Ангели са определяни тънките йерархии, които надзирават човешкото същество.
Джефри Ходсън, теософ и много голям ясновидец ги определя като “супер физически вездесъщи агенти на Създателската воля, директори на енергиите, природните закони и процеси на слънчево, междупланетно и планетно ниво“.
На Земята съществуват Деви за всяко място на планетата и за всяка естествена среда, който успява да ги види ги описва много красиви, изключително ярки, с толкова преливащи се цветове, че е трудно да се опишат.
Теософите ги смятат за онази част на ангелското царство, която е на директна служба на природата.


Великолепна Дева в гора

На директивите на Девите отговарят всички малки елементали на природата, които се занимават с всеки малък детайл във връзка с растежа на минералите, растенията и животните. Интересно е да се забележи, че от край време шаманите възприемат и сътрудничат с тези Сили на природата, както с тези от по-висок ранг, така и с онези от среден или нисък ранг, опитвайки се да възстановят хармонията на човешкия живот с циклите на Земята и Небето (“Когато Земята говори шаманите я слушат, когато планетата плаче от мъка, шаманите отговарят“ – Том Коуън).

Тези по-високи интелекти – Творчески и Директивни, които определихме като Деви, отговарят по точен начин на волята, която ги ръководи, тъй като нямат човешкото чувство за разделение и личност. Броят им е неизмерим, както са безбройни и наредбите им и степените в йерархията на измерението на Девите. Обикновено имат еволюционен път, който се провежда паралелно с човешкия и (като човешките същества) използват тази Вселена и нейните светове като училище за своето обучение и развитие.


Внушителната Дева на една планина

Слънцето, от суперфизическа гледна точка, е признато за източник на живот и център на енергия в цялата Слънчева система (то е така наречения слънчев Логос, съставено от едно три-единение от аспекти) и от него се излъчват седем слънчеви архангели (Седемте Могъщи Духове пред трона) които проектират директивите за моделиране на цялата система, според първоначалната Божествена идея.

Това са директивите, които планетарните Деви получават и прилагат, правейки на свой ред да се спазват от по-ниските нива на астрални същества. Езика на Девите е съставен от форми и цветове, а не от звуци и това, което за нас е пълна субективност (мисълта, въображението), за тях е абсолютна обективност, тъй като виждат емоциите и стремежите като външни и материални явления.

Един опит за комуникация с Девите на природата, който е оптимално успешен, е този направен от общността Файндхорн (Findhorn) в северна Шотландия, в началото на 60-те години, Питър и Айлин Кади и Дороти Маклийн започнали да полагат основите на един нов начин на съществуване и да живеят в пълна хармония с духовното измерение на съществуването. Девите от мястото им предали много учения, благодарение на съветите на една Дева, която се определяла като “Архитект на растителните форми“, започнала като по чудо да расте изумителна растителност върху сухите и до тогава негостоприемни земи – карфиол от 20 кг, цветя високи 2 м., плодове от различни видове, дори тропически.

Едно съобщение, повтаряно често от Девите на Файндхорн, засягало необходимостта на човека да сътрудничи с тях – “Присъединете се към нас в името на Бог, бъдете благородни като нас и чудесата ще се реализират. Светът и вашите тела са били създадени, за да можете да изпитате и изразите радостта на Създателя във всичките му прояви. Човека погубва себе си, защото се чувства отделен от всичко… Вашето тяло е едно цяло със света и не можете да малтретирате Земята, без да навредите на себе си“.

Прочетете по темата книгата на Geoffrey Hodson “The Fairy Kingdom“ (Царството на феите)

ФЕИ

Феите са много особени елементали, ако искаме да ги свържем с някой елемент, то той би бил петият елемент – етера, тоест най-финият и жизненоважен елемент на природата (който не случайно в традиционната китайска медицина съответства на дървото, т.е. на живата материя). Казва се, че всяко цвете е свързано с една малка фея, която представлява неговата най-лична енергийна квинтесенция и за това трябва да се опитаме да пазим цветята в полето, за да осигурим материална подкрепа на тези малки жители на етера.

По принцип някои определят като Народ на Феите целият Народ на Малките Елементали и следователно различават феи на въздуха, на земята и на огъня. Латинският корен fata означава съдба (термин свързан с трите орисници, божествата, които “въртели“ раждането, живота и смъртта на съществата).

Народната традиция учи, че феите живеят предимно в гората и че излизат само по определено време, за да танцуват и да се забавляват в близост до извори, потоци, поляни и изолирани места и при всички случаи, на възможно най-девствени места, далеч от хората.

Казва се, че феите обикновено танцуват в така наречените “кръгове на Феите“ и че песента им е едновременно прекрасна и тъжна и може да накара едно човешко същество да се опита да го постигне.

Но внимание! Традицията разказва, че пресичането на кръга на Феите, без силна вътрешна тренировка, може да направи невъзможно връщането в нашата реалност. Целувките, храната и напитките на Феите, могат да подчинят завинаги един човек и да го доведат до вечно робство в техния свят. Влизането в кръг на Феите ни задължава да се присъединим към танците на тези същества (понякога много забързани) и може да изглежда, че танцуваме само от няколко минути или часове, а всъщност да са изминали месеци или години. Човек, заловен в подобна ситуация може да бъде спасен от приятел, ако той, следвайки музиката, успее да остане с един крак извън кръга и протягайки ръце във вътрешността на кръга, да прихване непредпазливия танцьор и да го издърпа навън.

Теософа Geoffrey Hodson (1886-1983) описал един свой експеримент, в който за известно време се е оставил доброволно в плен на пеенето и чара на една високо еволюирала Фея, свързана с един храст от диви рози. Според неговия разказ, това създание било особено съблазнително, високо около 1.20 м., с прозрачна феерична рокля, която излъчвала ярко бледо розово, бледо зелено, лавандулово и сиво-синьо, била в състояние на възвишено щастие и го канела да се присъедини към нея и да напусне света на хората. За известно време Ходсон останал като безчувствен към своето тяло и можел да сподели едно безгрижно, сияйно щастие, което се казва, че е постоянното състояние в онези измерения. В един момент решил да се върне в нормалното човешко измерение и осъзнал колко е опасен продължителния контакт с тази реалност.

Възможността за виждане на Феите (освен ако не си ясновидец), се дължи на възможността да кондензират своя етерен носител, докато го направят видим за физическите очи. През 1917 г. в Котингли в Йоркшир, Англия, Феите дори позволили да ги снимат две момичета, техни другари в игрите (виж снимката по-долу), епизод, който станал известен благодарение на писателя сър Артър Конан Дойл.

Ходсон прекарал няколко седмици със семейството на момичетата и според него снимките са автентични, тъй като успял да установи ясновидството на децата и присъствието на Феите, еднакви с тези на снимките в горите на графството. В действителност е възможно и да са фалшиви, без това да отнема автентичността на явлението “феи“.


Две от снимките направени от Elsie Wright и Frances Griffiths.
В по-късните години Frances казала, че феите били от картон в първите четири снимки, но
“Петата не, не е фалшива. Защото Феите съществуват наистина!“

Според народния фолклор, поляна покрита с камбанки и иглики, големи фамилии от Червени мухоморки или храстчета на глог на някой хълм, са сигурни признаци на присъствието на Феите и е разумно да не нахлуваме никога на място избрано от Феите, за да живеем или да се забавляваме, защото можем да станем мишена за нещастни събития, генерирани от тяхното разочарование.
Народната традиция приписва много големи възможности на Феите, от способността да се трансформират и да променят външния си вид, до тази, да създават обекти от нищото или да правят заклинания за красота (блясък) върху предмети и места, от способността да се появяват и бързо да изчезват, може би телепортирайки се на друго място, до тази да спрат времето.

Феите могат да раздават късмет и щастие на човешките същества или обратното, да повлияят отрицателно върху тяхната съдба. Изглежда са много чувствителни и докачливи същества, които се сърдят лесно, ако са раздразнени, например, никога не трябва да се убива животно на тяхната територия.
Ако една Фея реши да се покаже, не я следете никога скришом във вътрешността на нейното царство и най-вече – отказвайте учтиво всяко предложение, ако се случи да се намирате на нейна територия, приемайте я винаги с нужното внимание, но не се опитвайте да я докоснете и най-вече – не се присъединявайте към танца ѝ.
Съществуват много йерархии на Феите и въпреки че повечето от тях са капризни, но добри същества, съществуват също особено зли Феи, още по-опасни когато се появяват с очарователен и съблазнителен външен вид.

АНГЕЛИ И АРХАНГЕЛИ

Сега да обърнем внимание на Ангелите. Терминът Ангел идва от гръцкото “angelos“, което означава вестител. Ангелите са Светлинни създания (т.е. съставени от чиста енергия-съзнание), които изпълняват функциите на посредник между Бог и човечеството. Поради това, че са същества, създадени от чиста енергия, не се различават по мъжки и женски (двойствеността силно характеризира материалните светове) и следователно запазват първоначалната си андрогинност, от която произлиза и човешкото същество. Въпреки това, понякога можем да намерим в ангелските фигури повече наклонности към  ин – лунния полюс или в ян – слънчевия полюс.

Всички основни религии признават съществуването на Ангелите, защото винаги са се явявали на тези, които са се наели да превеждат сред хората някакво божествено съобщение. В юдео-християнската религиозна мисъл има точно определена небесна йерархия в това отношение, създадена от девет Рангове или Ангелски хорове. В областта на езотериката се отличават Ангели от Духовни водачи, приписвайки на последните една по-голяма структура на личността (тъй като са били човешки същества в последните си превъплъщения и понякога се завръщат като такива), а също и по-високо диалектическо взаимодействие със субекта, който направлява. Според християнската мисъл Ангелите никога не са напуснали Единството с Твореца, следователно никога не са били човешки същества, имат като единствена цел да служат на Бог и да препредават волята му, не притежават свободна воля като нас.
Четвъртият латерански събор от 1215 е придал на Ангелите едно тънко тяло, етерно, установил също, че Ангелите имат едина единствена свободна воля – да грешат (както потвърждава Библията с падането на Луцифер – най-красивият и светъл от всички Ангели).

ДУХОВНА ЙЕРАРХИЯ НА АНГЕЛСКОТО ЦАРСТВО

Първи чин (висша йерархия) – Небесни съветници

Серафими (наричани също “огнени“ – Дракони или Крилати змии) заобикалят Трона на Бог, управляват небесните движения и имат отговорности в управлението на безкрайната вселена на Бога. Има 12 Учители Серафими, направени са от любов, светлина и огън и са представени с шест криле, пеейки непрекъснато “ свет, свет, свет“
Архангелът управител е Метатрон

Херувими (името им означава „този, който се моли“ – крилати бикове) те са небесни Съветници и Пазители на Вселенската светлина, разпространяват и организират законите и структурите на излъчената Божествена енергия, нямат много контакти със земните същества. Те са надзиратели на небесните спомени и пазители на Ковчега на Завета и на Райските Порти. В еврейската мисъл, ЯХВЕ поставил Херувимите на източната порта на Едем, за да попречи на човешките същества да влязат в градината и да стигнат до дървото на живота.
Архангелът управител е Рациел

Престоли – помагат в справедливото управление и учат как да бъдат разбрани уроците получени от житейския опит, водят събитията, така че точното нещо да се случи в точния момент и на точното място.
Архангелът управител е Цафкиел (или още известен като Касиел или Бинаел)

Втори чин (средна йерархия) – Небесни управители

Господства – Архангелът управител е Задкиил

Сили – Архангелът управител е Рафаил

Власти – Архангелът управител е Камаел

Трети чин (нисша йерархия)

Начала – Архангелът управител е Аниел

Архангели – Архангелът управител е Михаил

Ангели – Архангелът управител е Гавриил

Коментари